02. Kuzure-kesa-gatame 崩袈裟固

Kuzure-kesa-gatame 崩袈裟固 (aangepaste sjaal controle)

Is een controletechniek en is ingedeeld in Osae komi waza (houdgrepen). Kuzure kesa gatame is de eerste techniek die voor komt in het Katame no Kata. Het betekent verbroken sjaal controle. Je kunt hiermee je tegenstander controleren op de grond als deze op zijn rug ligt. Het woord kuzure staat voor verbroken/gebroken. Je kan het vergelijken met kuzushi het breken van balans. Door een aanpassing kan jij alsnog de controle behouden. De sjaal staat voor de grote sjaal die de boedistische monniken dragen met een open schouder.

Hoe te maken?

Elk van de verschillende variaties van kesa-gatame (sjaal controle) uitgevoerd vanaf de zijkant, gericht naar het hoofd van je tegenstander, in het bijzonder door je hand onder zijn oksel te steken.

Bevrijdingen

Je kan op verschillende manier jezelf bevrijden uit de houdgreep kuzure kesa gatame. De eerste manier is om naar tori (die persoon die boven ligt en controleert) toe te kruipen (met de benen) en probeer vervolgens het been van je tori te pakken, zodra je deze hebt ingesloten (gekruist) dan is de houdgreep verbroken. De tweede manier is om ebi te maken en om het lichaam van uke te pakken. Door druk te zetten geeft hij tegendruk waardoor je zijn kracht kan gebruiken om hem over je heen te tillen.

Variaties

Als tori kun je verschillende variaties uitvoeren. Je kunt vanaf hier naar arm klem, sankaku, verwurging of naar een andere controle techniek. Er zijn ook verschillende manieren om te bewegen zodat je deze controle techniek kunt vasthouden. Denk daarbij probeer zo min mogelijk kracht gebruiken hoe meer kracht tori gebruikt om vast te houden hoe eenvoudige het voor uke wordt om los te komen.