04. Tsurikomi-goshi 釣込腰

Tsurikomi-goshi 釣込腰 (lift-trek heupworp)

Een heupworp. Gebruik je grip op de kraag en mouw van je tegenstander om zijn evenwicht naar zijn voor- of rechtervoorhoek te breken, laat je heupen dan ter hoogte van zijn dijen zakken en til ze dan weer op terwijl je met beide handen lift om hem over je heupen te gooien.

De biomechanica van Tsurikomi-goshi

Deze techniek is een hefboom; Uke wordt om een steunpunt heen gedraaid (C). Tori blokkeert uke met de heup tegen de voorkant van de bovenbenen van uke waardoor dit een draaipunt wordt. De armen (F1 en F2) trekken uke over dit punt (C) heen.

Wist je dat?

Deze worp ook gemaakt kan worden als je de mouw omhoog stuurt? dan wordt het een Sode tsurikomi goshi, Noël van ’t End is een bekende Nederlandse judoka (WK kampioen 2019, -90kg) die Sode tsurikomi goshi als favoriete worp heeft. Hij heeft hier meermaals een mooi punt mee gemaakt. Door met beide handen de mouwen van uke te pakken kun je worp eenvoudig rechts en links uitvoeren, zo kun je ook mooi uchi komi maken. Door je elleboog niet voor het gezicht van uke te duwen maar in diens oksel te plaatsen maak je ook op een veilige manier de worp.