Het doel van judo

Judo is geliefd bij alle generaties. Je ziet mensen van alle leeftijden, van twee tot meer dan tachtig jaar, mensen van alle beroepen, nationaliteiten en geslachten genieten van Judo bij JINDO. Ze hebben allemaal hun eigen doel. Sommigen willen sterk worden, anderen willen gezond worden, sommigen willen hun geest versterken, anderen waarderen het aangename gevoel na het zweten, sommige willen zichzelf kunnen verdedigen, anderen willen instructeur Judo worden en sommigen zijn al toegewijd aan het trainen van anderen. Waarom trekt Judo mensen van alle leeftijden en mensen met zoveel verschillende doeleinden aan?

Professor Kano creëerde Judo uit Jujutsu als het middel om het grote principe van de mensheid te leren, niet alleen om Waza (technieken) te leren. Hij noemde het opleidingsinstituut “Kodokan”. Het woord “Kodo” betekent het leren, bewijzen en beoefenen van het principe. Het feit dat Professor Kano Judo “Kodokan Judo” noemde, toont ons hoe hij veel waarde hechtte aan het principe en het tot een hoofddoel van zijn leven maakte om het te leren. Professor Kano zelf zei dat ‘het doel van Judo is om het lichaam te versterken door het beoefenen van aanval en verdediging, om de persoonlijkheid te vervolmaken door het trainen van de geest, en tenslotte om zich in te zetten voor de maatschappij’.

Het principe van Waza (techniek)

Waza is gebaseerd op het fundamentele principe van judo dat is, “maximaal efficiënt gebruik van lichaam en geest”. De theorieën van Tsukuri en Kake drukken het principe uit vanuit het oogpunt van Waza.

Tsukuri bestaat uit Kuzushi, wat betekent dat je de houding of het evenwicht van je tegenstander moet vernietigen en “jezelf klaar houden” om je aanval te vergemakkelijken. Het daadwerkelijk toepassen van je overwogen techniek, wanneer zijn houding al door Tsukuri is verbroken, wordt Kake genoemd. Tsukuri en Kake kunnen ook technische principes van judo genoemd worden.

Terwijl je Tsukuri en Kake beoefent, beide afhankelijk van het fundamentele principe van “Wederzijds welzijn en voordeel” en “Maximale efficiëntie”, kun je het principe begrijpen en beheersen dat op alle fasen van het menselijk leven kan worden toegepast. Je gaat van Waza (techniek) naar Way (de weg) door judo te beoefenen.