08. Yoko-guruma 横車

Yoko-guruma 横車 (zijwiel)

Een offerworp. Een overname op koshi-guruma of een andere te-waza of goshi-waza. Je stapt om uke heen en plaatst je voet tussen de voeten van uke. Je draait je lichaam in een ronde beweging terwijl je andere been neerlegt. Je werpt uke over je zij heen.

De biomechanica van Yoko-guruma

Deze techniek is een moment; een krachtarm (Re) die wordt verlengd. Tori maakt de worp met de armen (F1 en F2). Tori draait het reversbeen tussen de benen van uke door en gaat op de zij liggen, het mouw been wordt op de grond geplaatst zodat uke niet weg kan stappen. Yoko guruma is ook een centrifugaal kracht, immers tori werpt uke in een boog.

Wist je dat?

Ken je het volgende Samoerai spreekwoord: “Wie een veldslag in gaat met alleen de wens om te overleven, zal zeker sterven. Wie de strijd aangaat met de dood voor ogen, zal zeker leven”. Dit geldt ook op de sutemi’s die veelvuldig in het judo voorkomen. Je waag je partij aan een opoffering en dit zou ook zo maar fout kunnen aflopen. Een sutemi is een bewust gekozen uitweg, een laatste kans om de partij te winnen, zoals men vroeger naar de benen dook om deze weg te maaien. Dat maken de sutemi’s spectaculair.