06. Uki-waza 浮技

Uki-waza 浮技 (zwevende worp)

Een opoffering. Zweef de balans van je tegenstander naar zijn rechtervoorhoek, open dan je lichaam wijd en strek je linkervoet uit om de buitenkant van zijn rechtervoet te blokkeren, en val dan onmiddellijk op je linkerkant om hem over je heen te gooien.

De biomechanica van Uki-waza

Deze techniek is zogenaamd een moment. Er wordt een krachtarm (Re) verlengd. Het begint bij tori deze maakt de worp met de armen (F1 en F2). Tori laat zich naar achteren op de zij vallen en plaatst het mouw- been op de grond zodat uke niet weg kan stappen. Echter Uki waza is ook een centrifugaal kracht: Tori werpt uke in een boogbeweging.

Wist je dat?

In 2021 een Nederlands koppel Wereldkampioen zijn geworden in het Nage no Kata? Ze deden in de Portugese hoofdstad Lissabon een gooi naar het hoogste podium en met succes. Erik Faes en Niels Neumann werden voor het eerst WK kampioen. Dat was nog geen Nederlands koppel gelukt. Zouden ze bij het maken van de laatste worp uit het Nage no Kata – Uki waza dat gevoel hebben gehad van opluchting? nou succesvol waren ze wel, een knappe prestatie.