Kuzushi 崩し

Kuzushi – Balansverstoring – 崩し

Wazahttps://en.wiktionary.org/wiki/%E5%B4%A9(techniek) is gebaseerd op het fundamentele principe van judo, namelijk “maximaal efficiënt gebruik van lichaam en geest”. De theorieën van Tsukuri en Kake drukken het principe uit vanuit waza’s gezichtspunt.

Tsukuri bestaat uit kuzushi, wat betekent dat je de houding of het evenwicht van je tegenstander moet vernietigen en “jezelf gereed houden” om je aanval gemakkelijker te maken. Om je overwogen techniek daadwerkelijk toe te passen, wanneer zijn houding al door tsukuri is gebroken, wordt kake genoemd. Tsukuri en kake kunnen ook technische principes van Judo worden genoemd.

Kuzushi is dus een belangrijk onderdeel van een puzzel. Als je dit stukje niet legt dat je de volledige puzzel (de worp) nooit voltooien.

De vertalling van kuzushi is letterlijk het verstoren van balans. Oftewel het uit evenwicht brengen van uke om een techniek uit te kunnen voeren. Kuzushi is een belangrijk puzzelstuk van elke judotechniek. Het houdt niet alleen de balansverstoring in, maar ook het proces waarbij het terugkrijgen van uke zijn balans voorkomen wordt.

De manier van kuzushi hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan: de afstand tussen tori en uke en de voorafgaande bewegingen. Deze factoren bepalen de richting van de balansverstoring. Zoals op de afbeelding hierboven te zien is zijn er 8 richtingen.