Trainen vanuit slechte posities

Trainen vanuit slechte posities

Blog van Sebastiaan Fransen 5e dan judo
https://www.spfransen.nl/trainen-vanuit-slechte-posities/

Hoe vaak train je vanuit slechte posities?

Als je een worp traint, heb je dan al de juiste kumi-kata? Of heeft de ander een dominante grip en duwt jou voorover?
Als je een houdgreep maakt, ligt uke dan al op zijn rug? Of lig jij in een houdgreep en moet je eerst ontsnappen?

Niet altijd de eenvoudige weg kiezen

Vaak trainen we in ‘gemakkelijke’ situaties. Dat is natuurlijk een fijne uitgangspositie. Uke laat toe dat jij vastpakt zoals jij wilt, laat zich verplaatsen zoals jij wilt en vervolgens maak jij een fantastische worp. Hoe vaak gebeurt dit in de praktijk?

Meestal moet je moeite doen voor een goede pakking of is de ander jou voor met vastpakken. Hoe ga je daar mee om?

Beginnen in slechte posities

Ik train graag vanuit moeilijke situaties. Zo leer ik om in lastige omstandigheden kalm te blijven en ontsnappen uit slechte posities. Omdat ik niet in paniek raak, kan ik meer risico’s nemen. Ik vertrouw erop dat mocht het misgaan, ik het tij weer kan keren.

Het is belangrijk dat je geen angst hebt. Als je niet bang bent voor slechte posities en durft te vallen, kun je vrij bewegen. Je gaat niet krampachtig judoën, maar beweegt met de juiste spanning en zoekt naar mogelijkheden.

Slechte posities trainen

Slechte posities in judo en BJJ

Laat als uitdaging uke een houdgreep, verwurging of armklem vastpakken. Oefen vervolgens als tori in overleven en ontsnappen. Doe dit met partners die je vertrouwt. Zij zetten de verwurging/armklem rustig aan of voeren alleen controle uit, terwijl jij leert.

Begin ook eens als de ander een goede kumi-kata heeft en jij nog niet vast hebt gepakt. Of bijvoorbeeld met een arm ingesloten. Of verzin andere reële situaties in nage-waza, waarbij je in een slechte positie begint.

Uke moet als een goede coach jou precies voldoende weerstand geven. Later kun je de realiteit en intensiteit opvoeren. Gebruik in randori alleen ontsnappingen als je ze goed beheerst. Je wilt niet een arm blesseren, omdat je te laat aftikte tijdens het ontsnappen uit jūji-gatame.

Laat je niet eenvoudig in slechte posities dwingen

Vroeger liet ik me eenvoudig in slechte posities dwingen tijdens het trainen. Na een week training van Craig Jones tijdens Leglock Extravaganza wil ik dit tegenwoordig voorkomen.

Het trainen vanuit slechte posities is goed, maar je moet tijdens randori een goede positie niet zomaar opgeven. Je creëert zo slechte gewoonten. Beter begin je vanuit de slechte positie. Laat bijvoorbeeld uke een houdgreep, verwurging of armklem pakken en begin vanuit daar met de randori. Uiteindelijk willen we trainen in het altijd verbeteren van onze positie.

Voel je comfortabel in slechte posities

Train dus regelmatig vanuit ongunstige situaties. Begin in de slechte positie. Zorg dat je kalm blijft en naar een betere positie werkt. Op deze manier kun je tijdens randori meer risico nemen, want je raakt niet in paniek als je na een mislukte actie in een slechte positie belandt.

Ben je op zoek hoe je kunt overleven in slechte posities? Ik vind de ideeën van Priit Mihkelson erg interessant.

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.